Amatørkulturen til debat

Kulturmdet 2013Hvad er det for en betydning, amatørkulturen har? Og hvordan bliver den mere synlig? Skal amatørkulturen genopfinde fortællingen om sig selv, finde en fælles instrumentalisering over for politikerne eller bare lade være med at klynke, fordi alting går fantastisk. De spørgsmål forsøgte et panel at besvare på Mors i en debat med titlen ”Amatørkulturen – fra kulturens stedbarn til aktiv medspiller i kulturlivet”.

Hov for resten …

På kulturmøde på Mors i august 2014 var der en hel del kunstaktiviteter, der arbejdede med ideen om et medskabende publikum og egendeltagelse: Man kunne f.eks. strikke på et kollektivt strikketøj med designer Karin von Schantz og beundre et skulpturprojekt skabt i et samarbejde mellem lokale morsingboer og tekstilkunstner Isabel Berglund. Man kunne også høre unge ”sing and song writers” tage portrætfotoer af hinanden, lave lamper af tang og opleve et børnekor.

Men desværre var hverken amatørerne, det medskabende publikum eller den kulturelle frivillighed for alvor på dagsordenen i kulturmødets mange ”samtaler”. Her var det især kulturens økonomi og formidling, det internationale og ”folkeskolereformen”, der fyldte. Det var således først i en af mødets absolut sidste samtaler, at det sådan lidt ”Hov for resten …”-agtigt blev amatørkulturens tur.

Læs mere: Amatørkulturen til debat

Jeg kan lige så godt fortælle, hvad det vil sige at være menneske

IMG 0788Fortæl hvad det betyder for dit liv at være amatørmusiker. Det må vel være en overkommelig opgave. Jeg har over 40 års erfaring at bygge på! Da jeg fik opgaven, kastede jeg mig straks over udarbejdelsen af en mindmap med alt, hvad der faldt mig ind.

Det blev til flere tætpakkede A4-ark, og så var det, at det gik op for mig: Jeg kunne lige så godt have fået til opgave at fortælle om, hvordan det er at være menneske, eller hvad det betyder for mit liv at være opvokset i en forstad til København. Det er jo mit liv, min identitet, mig selv. Det var altså alligevel ikke så enkelt at pille ud og sætte på skrift. Der er naturligvis alle de sjove og fantastiske oplevelser, jeg kan fortælle om.

Læs mere: Jeg kan lige så godt fortælle, hvad det vil sige at være menneske

Facebook