Furesø flygtninge 2Kulturelt Samråd Furesø og Red Barnet åbnede dørene og sagde ”Velkommen til Furesø”. Lørdag den 5. november satte Farum Kulturhus ramme for at byde de nye flygtningefamilier med børn i Furesø kommune velkommen. Der blev leget, lavet mad og delt historier.


Mens de fleste vil huske lørdag d. 5 november som en kold og regnfuld dag, er der en del, der vil huske den som en dag fyldt med smil og varme. Udenfor i Farum Midtpunkt stirrede folk, der havde bevæget sig ud i de tidligere formiddagstimer stift ned i jorden med begge hænder fyldt med indkøbsposer og i en lige linje væk fra menneskemylder og regn.

God gammeldags dansk hygge
Lige ovre på den anden side blev en ganske anden historie skrevet. I Farum Kulturhus blev der brygget kaffe, flyttet borde og gjort klar til at byde nye borgere velkommen med god gammeldags dansk hygge. Familier, der havde krydset mange landegrænser for at ende her i Danmark, krydsede lørdag formiddag endnu en grænse ved at deltage i en helt fremmed kultur. Familier, der havde opholdt sig så lidt som tre måneder, og som havde meget begrænset kendskab til landet og sproget, gik ind med åbent sind og deltog aktivt i det program, som Kulturelt Samråd Furesø, Red Barnet og Furesø Kommune havde sat for dagen i samarbejde med lokale danske børnefamilier.

Sprogbarriererne hurtigt nedbrudt
Med hjælp fra en anden dansk familie, der kunne arabisk, blev sprogbarriererne hurtigt nedbrudt. Tolkning blev dog hurtigt overflødigt, da familierne var ivrige efter at forsøge sig på dansk, og da de fleste af børnene havde foldet sprogørene ud og allerede var tosprogede.
Programmet stod bl.a. på navneleg, boldlege, billedkunst og traditionel dansk frokost - og vi havde selvfølgelig hyggen med hele vejen.

Frirum
Victoria, som er frivillig i Red Barnet Furesø, fortæller: ”Som frivillig oplevede jeg, at der den dag blev skabt et frirum, hvor samfundsdebatten om flygtninge både blev sat på pause og sat i perspektiv. For disse familier, der kom alle steder fra i Furesø Kommune for at danne sig et netværk, lære sproget og gøre det bedste for deres børn, blev der skabt et frirum, hvor forskelle blev byttet ud med mangfoldighed og grænser med åbenhed”.

Projektet er igangsat af Red Barnet Furesø lokalafdeling i samarbejde med Kulturelt Samråd og Furesø Kommune. Projektet er  - via Kulturelle Samråd i Danmark - støttet af Kulturministeriet.
”Velkommen til Furesø” arrangerer aktiviteter, udflugter og oplevelser i et netværk med både lokale og nye ”boligplacerede” flygtningefamilier i Furesø.
Bor du i nærheden af Furesø og har du lyst til at være med – enten som frivillig eller som deltagende familie – så kontakt Klubben ved at ringe til klubbens leder Anja Thygesen:29127772 eller maile til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Næste arrangement bliver den 1. december, hvor den står på julekalender, klippe-klistre, julebag og alt, hvad der kan bygges i Lego.

Facebook